Ovocné stromy

Ořechy z ořešáku vlašského jsou zdrojem vitamínů skupiny B, obsahují stravitelné cukry vhodné i pro diabetiky.

Broskve a hrušky mají močopudný účinek a nalačno projímavý. Hrušky jsou také účinné ke snížení horečky.

Mandle do jisté míry pomáhají proti zánětům zažívacího traktu, užívaly se v kosmetice, obsahují mnoho fosforu a jsou vhodné pro duševně pracující, mají však stejně jako ořechy vysokou energetickou hodnotu.

Jablka jsou vhodná k pročištění organismu a ztrátě nadbytečných kilogramů (dvoudenní jablečná kůra: 1-1,5 kg jablk denně + voda), snížení váhy v tomto případě však není dlouhodobé.

Třešně jsou vhodné pro děti jako zdroj minerálních látek (fosfor, vápník, železo) Urychlují činnost ledvin, jater a střev. Jsou vhodné při revmatismu, třešňový mošt snižuje horečku.

Trnky jsou vhodné při chorobách ledvin a močového měchýře. Její květy jsou taktéž léčivé.

Rakytník obsahuje mnoho vitamínů (C, E, K, skupinu B,…). Obsahují léčivý olej s posilujícími, ochrannými a protiinfekčními účinky. Působí proti únavě, na podporu peristaltiky střev.

Velmi cenný je pyl z květů ovocných stromů, který obsahuje řadu látek povzbuzujících organismus. Med s pylem se doporučuje při vyšším krevním tlaku, únavě, pro zlepšení spánku, regeneraci organismu, dětem, chudokrevným,… Nejčastěji se používá pyl z lípy, heřmánku a ovocných stromů.