Růže Šípková
Rosa canina L.

Růže šípková je bohatě větvený keř, dorůstající do výše až 3 m. Je rozšířena téměř po celé Evropě, severní Africe a západní Asii. Byla zavlečena i do severní Ameriky. U nás roste podél cest, v příkopech, křovinách, na slunných stráních, u plotů apod. Daří se jí až do výšky 1000 m.n m.

Pro sběr můžeme využít prakticky všechny druhy planě rostoucích růží.

V září a říjnu za suchého počasí sbíráme zdravé a tvrdé, sytě červené šípky. Tehdy mají nejvyšší obsah vitamínu C.

Suší se rychle při teplotě 60°C. Pomalu nebo při vyšších teplotách sušené ztrácejí vitamín C i barvu. Správně usušené šípky jsou oranžové až tmavě červeno-hnědé. Droga se skladuje na suchém, studeném místě, ve tmě.

Šípky jsou součástí Bylinného čaje. Čaj ze šípků je vhodným posilňujícím prostředkem např. při jarní únavě, dlouhodobých a infekčních chorobách apod.

Šípky obsahují ještě další účinné látky a vitamíny – A,B1,B2,P,K. Čaj se připravuje tak, že se dvě lžičky drcených šípků nechají hodinu louhovat v půl litru studené vody, potom se voda přivede do varu a znova se nechá 10 až 15 minut louhovat. Slévá se přes husté nekovové sítko nebo tkaninu.

Při styku s kovem nebo při delším stání na světle se ztrácí vitamin C.