Tinktury

 

Tinktury se vyrábějí naložením byliny do směsi alkoholu a vody. Měly by se vyrábět jednotlivě a hotové tinktury potom podle potřeby kombinovat. Alkohol působí jednak při vyluhování účinných složek rostlin a jednak má úlohu konzervačního činidla, takže tinktury vydrží až dva roky. Tekutina se obvykle skládá z 25% alkoholu a 75% vody, avšak u některých pryskyřičnatých bylin se množství alkoholu zvyšuje až na 45%. V komerčně vyráběných tinkturách se používá etylalkohol, pro domácí výrobu se hodí zředěné lihoviny. Ideální je vodka, protože neobsahuje žádné přísady, rum však pomáhá maskovat chuť některých méně přijatelných bylin.

 

Výroba:

1. Bylinu dejte do velké nádoby a zalijte roztokem alkoholu a vody. Nádobu hermeticky uzavřete, na 2 týdny uložte na chladné místo a příležitostně protřepejte.

2. Do lisu na víno vložte pytlík z gázy. Prolijte jím směs.

3. Směs vylisujte lisem na víno do džbánu.

4. Přecezenou tekutinu nalijte do sterilizovaných lahví z tmavého skla. 

 

Na výrobu se dají využít všechny části rostliny.

Použijte 200 g usušené nebo 660 g čerstvé byliny na 1 litr roztoku alkoholu a vody

 

Dávkování:

Užívejte 3krát denně 5 ml, zředěných ve troše teplé vody. Zlepšit chuť může často malé množství medu nebo ovocné šťávy.

 

Tinktury se sníženým obsahem alkoholu

 

Jsou období, kdy je podávání tinktur vyrobených z alkoholu běžným způsobem nevhodné, například v těhotenství, při zánětu jater nebo žaludku, či při léčbě dětí nebo vyléčených alkoholiků. Přidáte-li malé množství (25 – 50 ml) téměř vroucí vody do dávky tinktury (obvykle 5 ml) v šálku a ponecháte-li roztok zchladnout, většina alkoholu se činně odpaří a dávka bude neškodná.

 

!!!Průmyslový alkohol, denaturovaný líh (metylalkohol) a masážní líh (isopropylalkohol) jsou všechny nesmírně jedovaté. K výrobě tinktur je nepoužívejte!!!